Keisarin uudet vaatteet

sunnuntai 6. helmikuuta 2011

Osastolla vol 2...

2.2.2011 KESKIVIIKKO

Aamulla herätys kello 7.20. Yksi pissa vaipassa. Aamutoimet normaalisti. Tyttönen on syönyt tosi hyvin. Ei alkanut muovailla omahoitajan kanssa, siniset pelikortit olivat kiinnostavammat.. Kello 9 oli puheterapia, minä olin taas mukana. Ei lähde tyttönen yksin, ottaa minua kädestä kiinni kun pitäisi terapeutin mukaan lähteä. Tyttönen teki tehtävät ihan ok, välillä kävi minun luona, otti kädestä kiinni ja sanoi: mennään tai tule. Halusi pois.

Päiväunien aikana teimme omahoitajan kanssa kyselyn tyttösen arkitouhujen sujumisesta kotona.Kartoitetaan tälläkin tavalla sitä, millä ikätasolla tyttönen menee. Piti asteikon avulla arvioida mm. omatoimista peseytymistä, pukeutumista, vessassa käyntiä...

Päiväunien jälkeen menimme taas toimintaterapeutille. Siellä oli pöydän reunassa kuvat valmiina tehtävistä. Tahti oli rivakka ja tyttönen toimi aika hyvin nyt. Terapeutti sanoi, että selvästi autistinen. En tiedä, tarkoittiko sitä, että selvästi autistisia piirteitä vaiko ns. vaikeasti autistinen... Ehkä se selviää sitten viimeistään loppupalaverissa. Sanoi myös, että tyttönen on näppärä käsistään.

Puheterapeutti kysyi onko tyttösellä omaa avustajaa hoidossa ja että onko tarvetta?? Kamalaa!! Siis päiväkodin ja tyttösen kannalta vain hyvä, mutta onko tuo tyttönen oikeasti niin vaikea?? Järkytys!!!

Illalla vielä ulkoilimme ja leikimme. Tyttösen vuorokausipissat pitää kerätä talteen, saa nähdä kuin onnistuu yö.

Tyttösellä on hauska tapa ilmaista, jos hän haluaa, että omahoitaja lähtee pois. Hän vilkuttaa ja sanoo heippa. Yleensä se on omahoitaja joka toivotellaan pois, muut hoitajat saavat olla lähellä ja tehdäkin jotain tyttösen kanssa. Ilmeisesti hän tajuaa, että tuon on tarkoitus häntä tarkkailla :)

3.2.2011 TORSTAI

Yöllä piti kahdesti tyttönen herättää pissalle. Ensin klo 24 ja sitten klo 4. Neljän aikaan ei sitten heti nukahtanutkaan joten valvoimme puoli kuuteen. Sitten tuli vasta uni. Silti tyttönen heräsi jo ennen puoli kahdeksaa. Aamutoimet, viimeinen kerättävä pissa ja verikoetta odottamaan. Omahoitaja laittoi puuduttavaa rasvaa tyttösen kyynärtaipeisiin. Minä pidin kiinni toisesta kädestä ja jaloista, omahoitaja pistettävästä kädestä. Hyvin meni :) Tyttönen ei edes itkenyt eikä rimpuillut. Katseli lastenohjelmaa :) Ennen pistämistä vähän yritti, että pois, mutta ei edes kiukkua tullut. Samasta taipeesta sai koko seitsemän putkellista verta.

Sen jälkeen minä menin psykologin haastateltavaksi. Tyttönen tuli mukaan lelujen kera. Saimme ekan osion käytyä isosta kysymysnipusta, jossa kyseltiin tyttösen perustaitoja.

Klo 9 oli taas toimintaterapeutti. Hän tuumaili, että tyttönen on näppärä ja oppivainen, töitä pitää vain kovasti tehdä oppimisen eteen. Oli taas useampi tehtävä, jotka tyttönen suoritti tavalla tai toisella. Pyytämiseen panostettava, katsekontaktia pyydettävä ja tarvittaessa fasilitoiden ohjattava osoittamista.

Omahoitajan kanssa omia harjoituksia. Kohtalaisen hyvin meni.

4.2.2011 PERJANTAI

Aamutoimet taas normaalisti. Aamun psykologikäynti peruuntui, joten omahoitajan kanssa tyttönen teki Knillin. Olin itse nyt vähän taustalla, vaikkakin samassa huoneessa. Piilottelin kaapin takana. Hyvin meni.

Katsoin videon kuvien käytöstä. Kotiin voisi ottaa mm. jääkaapin oveen ruokakuvat esim. jogurtti, maito. Sitten tekemiskuvat eli piirtäminen, palapelit, autot yms.

Päiväunien jälkeen meillä oli ensimmäinen fysioterapeutin tapaaminen. Tyttönen kokeili polkea pyörää ja osasi. Aiemmin ei ole osannut. Hyppi paljon trampoliinilla. Ei oikein innostunut muista hommista. Heitteli palloa eri tavalla ja juoksenteli. Fysioterapeutti tuumasi, että liikkumisessa ei näytä olevan mitään erikoista. Ainakaan niissä jutuissa, mitä tyttönen suostui tekemään :D

Sitten pääsimmekin kotiin....

Viikko sisälsi siis kaksi puheterapeutin tapaamista, kaksi psykologin (+ minun haastattelu), kolme toimintaterapeutin ja yksi fysioterapeutin tapaaminen. Luulin, että on enemmänkin noita tapaamisia, mutta hyvä näinkin.

Yksi asia mikä vielä mietityttää on se, että ottavathan he myös huomioon sen, että tyttönen on nyt sairaalaoloissa. Tervekin lapsi voi vierastaa ja ei ole välttämättä oma itsensä, saati sitten tämmöinen erityislapsi. Mutta eiköhän ne ammattilaisia ole :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti